Nazwa Restauracji: Biały Królik
Szef Kuchni: Marcin Popielarz
Adres: Folwarczna 2, 81-547 Gdynia
Województwo: Pomorskie


„biały królik” to restauracja znajdująca się w Quadrille w Gdyni – luksusowym kompleksie pałacowo-parkowym urządzonym w stylistyce „Alicji w Krainie Czarów” Lewissa Carrolla.  

        Już sama nazwa, a także wystrój sal nawiązują do tej bajkowej i wielopoziomowej powieści. Konsekwentnie „biały królik” miał z założenia być miejscem zaczarowanym i lekko zwariowanym,  przestrzenią stworzoną z fantazją, gdzie rzeczywistość styka się z magią nawet na talerzu, a kuchnia poszerza horyzonty smaków.

         Tak oryginalna restauracja potrzebowała odpowiedniego Szefa Kuchni, który by tym oczekiwaniom sprostał. Wybór padł na Marcina Popielarza. To on w krótkim czasie wyniósł „białego królika” na wyżyny rozpoznawalności, na których nadal się utrzymuje. Świadectwem tego jest docenienie restauracji kolejny rok z rzędu przez renomowany przewodnik  kulinarny Gault & Millau oraz przyznana przez niego Marcinowi Popielarzowi nagroda Szefa Roku Polski Północnej.

          Menu „białego królika” sięga do korzeni kuchni polskiej, bogatej w mięsa, ryby, warzywa, sery i leśne zioła. Kreatywność Szefa Kuchni pozwala przenieść się w podróż do smaków z dzieciństwa. Specjalnością restauracji są receptury wywodzące się z Kaszub, Żuław, Mierzei i opierające się na lokalnych produktach. Marcin Popielarz z dumą wspiera lokalne gospodarstwa, kupując naturalne, świeże i pełnowartościowe składniki od wyselekcjonowanych producentów, co daje pewność, że serwowane dania są zawsze najwyższej jakości.

           Dziś „biały królik” to synonim : kuchni kreatywnej, degustacyjnej, bogatej w formy, zaskakującej nietypowym łączeniem smaków, estetyką, wizualnością dań, spajającej tradycję  z nowoczesnością, a także silnie osadzonej w propozycjach regionalnych oraz polskich. Tradycyjne potrawy ubrane są tu w dodatki, które odpowiadają współczesnym trendom fine dining. Karta restauracyjna zmienia się średnio co trzy tygodnie, a propozycje kulinarne Marcina Popielarza nieustannie zachwycają niepowtarzalnym smakiem i artystycznym wręcz wyglądem. W końcu motto Szefa Kuchni brzmi: jesteś taki, jaki twój ostatni serwis – niepewność to największa motywacja do cięższej pracy.

        Filozofia Marcina Popielarza oraz restauracji, którą tworzy, doskonale wpisuje się w wartości wyznawane przez wywodzące się z Francji  stowarzyszenie Relais & Chateaux, którego Pałac Quadrille stał się częścią jako drugi obiekt w Polsce. Ta prestiżowa organizacja zrzesza najbardziej ekskluzywne hotele butikowe oraz restauracje z gwiazdkami Michelin na całym świecie. Ich wspólnym mianownikiem jest oryginalna koncepcja, najwyższy standard i doskonała jakość świadczonych w nim usług, jednak to nie wszystko. Pałace, zamki i posiadłości Relais & Chateaux to przede wszystkim miejsca z duszą, oferujące Gościom o wiele więcej niż sam pobyt czyli rzadkie, autentyczne przeżycie.

        To powstałe w 1954 roku stowarzyszenie tworzą obiekty przejawiające prawdziwą pasję do gościnności i pragnienie dzielenia się swoją wyjątkowością : historycznym dziedzictwem, więzią z lokalnym środowiskiem i naturą, oryginalną architekturą oraz regionalną kuchnią. A wszystko to ma na celu zapewnienie unikalnych, autentycznych doznań wynikających z obcowania z propagowaną kulturą doskonałości („culture of excellence”), naszym dziedzictwem. Kuchnia pełni tu kluczową rolę. Doznania kulinarne, lokalne produkty i receptury to część tego niezapomnianego doświadczenia.

         Unikatowa kuchnia Marcina Popielarza znajduje swoje dopełnienie w nietuzinkowych pałacowych wnętrzach. Niepowtarzalny wystrój każdej z trzech sal Białego Królika wprowadza w magiczny świat i nawiązuje do oryginalnego charakteru dań. W rezultacie odwiedziny w restauracji, tak jak i w samym Quadrille, stają się niezapomnianym, zmysłowym przeżyciem zgodnie z mottem obiektu „Experience the Wonderland”.

 

„Podążaj za białym królikiem”
– Lewis Carroll „Alicja w Krainie Czarów”

Powiązane

Powiązane z tym Szefem:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *