Imię i nazwisko: Marcin Popielarz
Nazwa Restauracji: Biały Królik, Gdynia
Stanowisko:  Head Chef
Województwo:  
Pomorskie,

Marcin Popielarz – urodził się w 1989 roku w Nowym Dworze Gdańskim, gdzie pasją do gotowania zaraziły go już od najmłodszych lat mama oraz babcia. Późniejsze wykształcenie kierunkowe zdobył w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Mimo młodego wieku, ma już za sobą bogate doświadczenie zawodowe. Pracował między innymi w restauracjach hoteli: Hilton Gdańsk (Mercato) oraz Sheraton Sopot (Wave Restaurant), w londyńskiej Social Eating House, a następnie w Oslo – w Kolonihagen Frogner i słynnej restauracji Maaemo.

      W styczniu 2015 roku podjął się stworzenia w Gdyni restauracji „biały królik”, z którą związany jest do dziś. Ciężka praca zaowocowała między innymi dwukrotnym wyróżnieniem przewodnika kulinarnego Gault & Millau oraz nagrodą Szefa Kuchni Polski Północnej. Restauracja mieści się w Pałacu Quadrille – nietuzinkowym miejscu inspirowanym powieścią „Alicja w Krainie Czarów”- klasyczny wystrój, imponujący design przypominający francuskie butikowe hotele stanowią idealne dopełnienie całości.

      Jako szef Marcin znany jest ze swego zamiłowania do kuchni polskiej oraz regionalnej opartej o produkty oraz receptury z Kaszub, Kociewia i Żuław. Osobiście dobiera swoich dostawców, zwracając uwagę na najwyższą jakość żywności oraz sposób hodowli. W niewielkim zakątku tuż obok restauracji stworzył nawet własny ogródek, a warzywa w nim wyhodowane trafiają prosto na talerze „Białego Królika”.

        Marcin to także twórca alternatywnej, ekstrawaganckiej, współczesnej kuchni polskiej, namiętnie eksperymentujący z tradycyjnymi smakami i produktami w wersji fine dining, zaskakujący nietypowym  łączeniem smaków i nowymi odsłonami tradycyjnych dań, które znamy z dzieciństwa. Z pasją wynajduje zapomniane bądź mniej znane zioła, rośliny, które zgrabnie włącza w swoje kompozycje, dzięki czemu jego kuchnia poza walorami smakowymi ma także i te poznawcze. 

     Marcin chciałby, aby restauracja, którą tworzy z pasją i zaangażowaniem znalazła się kiedyś w przewodniku Michelina. Marzy, aby nigdy nie stracić swojego zapału do gotowania, gdyż, jego zdaniem, miejsce szefa jest przede wszystkim w kuchni. W wolnych chwilach lubi zgłębiać sztukę komponowania dań na talerzu. Motto, które mu towarzyszy, brzmi: „Jesteś taki jak twój ostatni serwis”. Dystans do siebie i zacięcie do nowych wyzwań to największa motywacja do cięższej pracy.

Powiązane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *