Lexus Hybrid Cuisine, Pierwsze takie wydarzenie kulinarne w Polsce!
7 szefów z całego świata, którzy łącznie mają 10 gwiazdek Micheline oraz 6 szefów z polski jako wsparcie.

 

13 kwietnia 2018 roku w DH Vitkac, odbędzie się największe w Polsce kulinarne wydarzenie. Z czterech stron świata do Warszawy przyjeżdża 7 najwspanialszych umysłów i talentów kulinarnych światowej gastronomii, posiadających łącznie 10* Michelin, których restauracje znajdują się w TOP rankingu The World’s 50 Best Restaurants.

Szefowie przygotują kolację lub lunch (w zależności od wyboru ), który składać  się będzie  z 7 dań w mistrzowskim wydaniu. Każdy ze światowych Szefów Kuchni przygotuje jedno popisowe danie. Dzięki temu wydarzeniu nie tylko będzie możliwość oddania się kulinarnym rozkoszą podniebienia ale także będzie można podziwiać z jaka pasją i w jaki sposób dania będą  przygotowywane.

Oto najsłynniejsza światowa czołówka czyli siedmiu wspaniałych top of the top:

 

Mitsuharu TsumuraMaido, Lima, Peru. No.8 World’s 50 Best Restaurants, 

 

No.1 Latin America’s 50 Best Restaurant. W swoich restauracjach łączy kulinarne tradycje Peru i Japonii.

 

 

 

Zaiyu HasegawaDen, Tokio, Japonia. Zdobywca 2** Michelin. Rozwija sztukę kaiseki czerpiąc ze współczesnych, międzynarodowych wpływów na kuchnię japońską.

 

 

 

 

 

Soren Selin – AOC, Kopenhaga, Dania. Zdobywca 2** Michelin. Jego duńską kuchnię charakteryzują narodowe składniki zależne od danej pory roku.

 

 

 

 

Frederik BerseliusAska, Nowy Jork, Stany Zjednoczone. Zdobywca  2** Michelin. W niecały rok od otwarcia jego restauracja zdobyła swoją pierwsza gwiazdkę. W swojej kuchni koncentruje się  na składnikach, które pochodzą z północno – wschodnich regionów USA.

 

 

 

Dani GarciaDani Garcia Group, Marbella, Hiszpania. Zdobywca 2** Michelin. Jego dania to kreatywne połączenie kuchni swoich korzeni z doświadczeniami jakie przywozi z licznych podróży. Jego styl to w głównej mierze kontrasty temperatur, tekstów i oczywiście smaku.

 

 

 

Josean AlijaNerua, Bilbao, Hiszpania. Zdobywca 1* Michelin. Tworzenie swoich dań zaczyna zawsze od sezonowego produktu. Jego kuchnia ma modernistyczny i minimalistyczny charakter.

 

 

 

 

Jonathan.K BerstenClou, Kopenhaga, Dania. Zdobywca 1* Michelin. Punktem wyjścia w jego kuchni jest wino, do którego później dopasowywane jest menu inspirowane z wpływów słonecznego południa Europy.

 

 

 

 

 

Towarzyszyć im będą równie znakomici polscy szefowie, którzy mają wielkie aspiracje i są na najlepszej drodze aby dołączyć do ich gwiazdkowego grona.  A wśród nich znajdują się:

 

Marcin PopielarzBiały królik, Gdynia.  W swojej kuchni ekstrawagancko i odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Jeden z pierwszych członków Polish Chef.

Robert TrzópekBez Gwiazdek, Warszawa, Polska. W swojej kuchni serwuje dania w stylu fine dining inspirowane regionalną kuchnią polską.

Justyna Słupska-Kartaczowskajadka, Wrocław, Polska – Zdobyła tytuł najlepszej Szefowej – Kobiety roku 2016 przewodnika Gault&Millau. Jej kuchnia to odważne interpretacje odszukanych w archiwach przepisów kuchni wrocławskiej.

Jacek GrochowinaNolita, Warszawa. Jego autorska restauracja wyznacza nowy kierunek casual fine dining w Polsce.

Bartek SzymczakRozbrat 20, Warszawa

Paweł PojawaSugar, Suwałki. Z zamiłowania i z zawodu cukiernik, wielbiciel dobrego pieczywa.

Powiązane