Imię i nazwisko: Paweł Stawicki
Nazwa Restauracji: Mercato
Stanowisko:  Head Chef
Województwo:  
Pomorskie,

Już jako mały chłopiec Paweł Stawicki chciał zostać kucharzem. Wybór był dla niego prosty,
nie wyobrażał sobie życia bez tych chwil radości, jakie dawało mu gotowanie. Jest ono dla niego
przede wszystkim doświadczaniem produktu. Uwielbia odkrywać i wykorzystywać jego potencjał.
Łączenie i tworzenie rozmaitych kombinacji daje mu ogromną satysfakcję.
Twierdzi, że najciekawsze w pracy kucharza jest to, że zawsze jest jeszcze coś do odkrycia.
Pierwsze kroki w kuchni stawiał pod czujnym okiem mamy, to dzięki niej decyzję o dalszej
przyszłości podjął tak łatwo. Zawodowo rozwijał się w sopockich restauracjach i hotelach.
Jednak najbardziej ukształtowało go doświadczenie, zdobyte w restauracjach rekomendowanych
przez Michelin takich jak THE GREEN HOUSE(2 gwiazdki Michelin), MAAEMO (3 gwiazdki Michelin)
czy warszawskim ATELIER AMARO (1 gwiazdka Michelin).
Jego przygoda w jednej z 10 najlepszych restauracji w Polsce zaczęła się 6 lat temu i trwa do dziś.
Objęcie stanowiska Szefa Kuchni Restauracji Mercato w 2016 roku to tylko jeden z licznych
sukcesów, które osiągnął. Należy wspomnieć przede wszystkim o Kulinarnej Olim

 

piadzie
w Erfurcie, gdzie Narodowa Reprezentacji Polskich Kucharzy w Daniach Regionalnych zdobyła
Srebrny Medal. Kolejne osiągnięcia to między innymi zwycięstwo w Mistrzostwach Polski
w przygotowywaniu deserów „ExpoSweet” i Dorszowych Żniwach, jak również nagrody
w Kulinarnym Pucharze Polski, Trendy Chef czy Fes Ɵwalu Ryb Bałtyckich.
Menu restauracji Mercato opiera się na wykorzystaniu lokalnych produktów od regionalnych
producentów w modernistyczny sposób połączonych z kulinarnymi trendami z całego świata.